Viniri (porcelanske ljuspice)

Home / Viniri (porcelanske ljuspice)

viniri

Keramičke ljuskice ili Veneers su jedno od najčešćih rešenja u savremenoj estetskoj stomatologiji za postizanje “hollywoodski belog osmeha”.

To su tanki prozirni porculanski listići koji se lepe na prednju površinu zuba, a mogu se koristiti za ispravljanje mnogih nepravilnosti kao što je oblik, veličina, položaj i boja zuba.

Ako želite vratiti samopouzdanje svojem osmehu, onda su ljuspice idealno rešenje za postizanje skladno oblikovanih zuba i blistavo belog osmeha.

 Opis zahvata

Porculanske ljuspice su izrazito tanke keramičke ljuspe koje se postavljaju na prednju površinu zubi.

Radi se o trajnoj protetskoj nadoknadi koja predstavlja vrhunac estetske stomatologije za postizanje optimalno lepih zuba.

Ljuspice se postavljaju na prirodne zube uz koje čvrsto prijanjaju. Porculan imitira gledj prirodnog zuba i reflektira svetlo na isti način, te zato nakon postavljanja ljuspica naši zubi imaju sjaj poput prirodnih postižući optimalni izgled osmeha.

Porculanske ljuspice se najčešće koriste za smanjenje razmaka među zubima, sanaciju obojenih zuba, ispucale gledji i ostalih estetskih korekcija.

Prednost ljuspica je što zahtevaju minimalnu redukciju zuba, odnosno gledji – otprilike 0,5mm nego kod ostalih protetskih nadoknada kao što su krunice.

Pošto imaju veoma glatku površinu, kroz godine ne menjaju boju, a znatno su nežniji zahvat za zubno meso jer ne uzrokuju povlačenje i upale zubnog mesa.

Rezultat terapije ljuspicama je predivan prirodni osmeh koji uz pravilnu negu traje preko 10 godina.

 

Kandidati

Ljuspice su idealno rešenje za niz estetskih korekcija zuba ako želite postići bele i skladne zube.

Idealni ste kandidat ako većinom imate svoje očuvane zube i nemate velike kompozitne ispune.

Tokom konsultacija s našim stomatolozima, saznat ćete koja vrsta ljuspica je optimalna za Vaše zube uzimajući u obzir željeni konačni rezultat.

Uz pravilno održavanje, ljuspice mogu biti dugotrajno rešenje kako bi vratili lepe i uredne zube.

  1. Tamni, tetraciklinski zubi
  2. Razmaci između zuba
  3. Okrnjeni zubi
  4. Fracture gledji
  5. Zubi različite dužine
 Priprema

Pre podvrgavanja dentalnom zahvatu proći ćete kroz detaljne konsultacije.

S obzirom na to da je postavljanje ljuspica za zube veoma personalizovano, za ovaj tretman konsultacije su posebno važne. Na prvom terminu analiziraćemo vaše oralno zdravlje kako bi bili sigurni da ste dobar kandidat za ljuspice.

Terapija keramičkim ljuspicama obično zahteva minimalno dve posete nakon konsultacije, dok trajanje samog zahvata zavisi od stanja zuba te broja ljuspica za zube koje je potrebno napraviti.

 Procedura

Pri prvoj poseti potrebno je izbrusiti i oblikovati zube tako da im se odstrani spoljašnji deo zubne gledji, oko 0,5 mm.

Nakon toga, uzima se otisak zuba prema kojem će se izraditi keramičke ljuspice koje odgovaraju potrebama i željama pacijenata.

Do postavljanja keramičkih ljuspica obično je potrebno nositi privremene ljuspice koje će zaštiti prirodne zube.

 

Kada se ljuspice izrade, pri drugoj poseti, stomatolog još jednom proverava njihov oblik i izgled.

Posebno obraća pažnju na to da porculan ne utiče na pacijentov zagrižaj ili na raspored zuba. Ako je potrebno, stomatolog će doterati i dodatno oblikovati porcelan.

Stomatolog takođe proverava boju ljuspica u odnosu na prirodnu boju pacijentovih zuba. Iako se ljuspice izrađuju od porcelana prilagođenog pacijentovih boji zuba, stomatolog može dodatno podesiti izgled odabirom prave nijanse materijala za povezivanje. Tokom procesa procene, naši klijenti usko sarađuju sa stomatologom kako bi bili sigurni u konačni željeni rezultat.

Nakon što se zubi temeljno očiste i pripreme za cementiranje, postavljaju se konačne ljuspice koje čvrsto prijanjaju uz zub dajući Vašim zubima predivan i prirodni izgled

 Oporavak

Porcelanske ljuspice ne zahtevaju vremenski oporavak.

Odmah nakon zahvata možete otići kući te se vratiti u svakodnevnu rutinu, uključujući fizičke aktivnosti.

Nakon uklanjanja gledji možete neko vreme osećati blagu neprijatnost. Otprilike nedelju dana treba izbegavati veoma vruću ili hladnu, kao i žilavu, tvrdu i hrskavu hranu.

Nakon što ta početna osetljivost prođe, možete se vratiti uobičajenim prehrambenim navikama.

Nakon postavljanja porcelanskih ljuspica, bilo bi dobro da se posvetite kvalitetnom režimu oralne higijene, redovnim posetama stomatologu te opštem stilu života.

To omogućuje dugovječnost ljuspica, kao i dobro oralno zdravlje.

Zajedno s redovnim posetama stomatologu, rutinsko čišćenje zuba četkicom i zubnim koncem I interdentalne četkice najvažniji su u očuvanju dugovečnosti ljuspica.

 Mere opreza

Navike poput griženja noktiju, žvakanja leda i korišćenja zuba za otvaranje paketa su i inače štetne za zube pošto uzrokuju pucanje i lomljenje te I eroziju zuba.

Iako je porcelan prilično čvrst, nije čvrst poput prirodnih zubi, stoga su te navike još štetnije za osobe s ljuspicama.

Call Now Button