Podizanje sinusa (sinus lift)

Home / Podizanje sinusa (sinus lift)

Stavljanje implantata je moguće jedino ako vilicu ima dovoljan volumen kosti koji će držati implantat.

Gubitkom zuba, volumen kosti atrofira.

Postupkom sinus lifta nadograđujemo ili dodajemo kost u sinusnu šupljinu iznad gornje vilice.

Pri tom postupku se koriste veštački materijali od kojih nastaje nova kost, ali i postoji mogućnost ugradnje sopstvene kosti.

podizanje-sinusa

Sinus lift se može raditi paralelno s ugradnjom implantata ako postoji barem mali volumen kosti.

Ako nema kosti, potrebno je 6 do 8 meseci kako bi narastao volumen.

Sinus lift je rutinska operacija koja se izvodi pod lokalnom anestezijom, a već nakon 2-3 dana možete se vratiti svojim redovnim aktivnostima.

 

Oporavak nakon zahvata oralne hirurgije

  • Nakon operativnog zahvata potrebno je stavljati hladne obloge na mesto zahvata radi smanjenja otoka koja je česta pojava. Područje hladimo svakih 15-30 minuta s pauzama, posebno prvih nekoliko sati nakon operacije od čega zavisi sam oporavak.
  • Tok oporavka zavisi od stepena upale i često klijenti nakon zahvata trebaju uzimati antibiotike kako ne bi došlo do širenja upale. A u slučaju bolova preporučuje se uzimanje analgetika po preporuci.
  • Konci se skidaju 7 dana nakon zahvata.
  • Odmah posle zahvata usta se ne sme ispirati, a sledeći dan ako nema krvarenja ispiru se svakih 4 sata fiziološkom otopinom (1 žlica soli u 1L vode), hladnim čajem od žalfije (kadulje) ili antiseptikom.
  • Krvarenje se može očekivati 2-3 dana nakon zahvata, a ako se posle toga vremena nastavi krvarenje kontaktirajte stomatologa.
  • Nakon samog zahvata, preporučuje se tekuća hrana i jako mekana hrana, a vruću hranu i napitke treba izbjegavati. Takođe je potrebno izbegavati zrnastu hranu koja bi se mogla zavući u ranu.
Call Now Button