Keramičke krunice

Home / Keramičke krunice

Su najčešće protetsko rešenje u slučaju funkcionalnog ili estetskog oštećenja zuba. Izrađuju se od keramike koja odlično imitira boju zuba, a sama krunica štiti zub od daljeg oštećenja i sprečava moguće propadanje zuba.

Keramička krunica I most takođe može korigovat izgled i boju zuba, s ciljem postizanja lepog, prirodnog osmeha I vraćanja samopouzdanja.

Keramička ili porcelanska krunica (navlaka) je “kapica”, odnosno protetska nadoknada zuba, kad su prirodni zubi toliko oštećeni da plomba ne može u potpunosti nadomestiti izgubljeni deo.

Krunice se preporučuju kako bi se vratila funkcionalnost zuba u slučaju značajnijeg propadanja prirodnog zuba usled velikih karijesa i kod endodontski lečenih zuba, koji nakon terapije obično imaju velika oštećenja .

Odlikuje se velikom čvrstoćom, podnosi visoke temperaturne promene, otporna je na hemijske uticaje, koroziju i najvažnije, biokompatibilna je, ne uzrokuje alergije i estetski maksimalno imitra izgled pravog zuba.

Most je nadoknada koja se koristi u slučaju izgubljenog jednog ili više zuba ,kada se susedni zubi koriste kao nosači te zubne nadoknade (zubnog mosta)

 Opis zahvata

Kako se stavlja keramička krunica?

Pre postavljanja na prirodne zube, potrebno je prethodno izbrusiti zub kako bi krunica bila sigurno cementirana.

Zatim se uzimaju vrlo precizni otisci zuba i okolnih tkiva te se šalju u stomatološka laboratorija(tehniku)na izradu.

U sledećoj poseti našoj Poliklinici, keramička krunica se cementira na zub. Ponekad se mora prilagoditi zubu tako da bude ugodna u ustima i pri žvakanju.

Keramička krunica u potpunosti prekriva krunu zuba – vidljivi deo zuba koji se nalazi u ustima.

Krunica se tako ugrađuje na zubne implantate kako bi u potpunosti zamenila izgubljeni zub po obliku, veličini i čvrstoći, odnosno zamjenjuje prirodnu površinu zuba i vraća lep i skladan osmeh.

Trajne krunice mogu biti izrađene od metal-keramike, potpune keramike i cirkon-keremike.

Koji je vek trajanja keramičkih krunica?

Vek trajanja krunice je teško predvideti jer jako zavisi o oralnoj higijeni osobe.

Sama krunica ne može dobiti karijes, ali zub ispod nje može. Uz dobru higijenu i kontrole, može trajati od 10 do 20 godina. Navike kao griženje noktiju, leda ili noćno škripanje joj znatno skraćuju vek trajanja.

Cirkon je najnoviji visokokvalitetan materijal koji se koristi za izradu krunica i mostova.

Cirkon keramičke krunice/mostovi odlikuju se biokompatibilnošću i preciznošću, a zadržava se prirodna estetika zuba.

S obzirom da se mehanička otpornost postiže već s debljinom od 0,4mm potrebno je manje brušenje prirodnog zuba pre stavljanja krunice/mostovi.

Kako se cirkon keramičke krunice/mostovi izrađuju precizno, olakšano je čišćenje, a takođe je smanjena iritacija zubnog tkiva (zbog mogućnosti visoke poliranosti i tačnosti ruba krunice).

Bela boja cirkona je podloga na kojoj keramički omotač daje prirodnu boju čak i sitnijim zubima.

Prednost ovih krunica/mostova je nemogućnost pojavljivanja “crnog ruba” zbog povlačenja zubnog tkiva jer ne postoji metal u konstrukciji.

  • Odlican estetski ucinak
  • Boja prirodna
  • Bolja transparencija
  • Ne postoji metalni rub krune(ne daje plavičastu boju desnima)
  • Cena visa
Kandidati

Krunice I mostovi se ugrađuju zbog više razloga. Krunice se preporučuju osobama koje imaju zub s velikim karijesom te je potrebno prekriti i učvrstiti zub koji ima veliki ispun (plombu), zbog oštećenja koje nije moguće nadoknaditi plombom, takođe potrebno je zaštiti i zube nakon endodontske terapije koja ostavlja velika oštećenja kako bi se sačuvao I usled nedostatka jednog Ili više zuba .

Oni koji su ugradili jedan ili više dentalnih implantata, nužno trebaju krunice kao nadogradnja na implantat kako bi uspešno zamenili izgubljeni zub.

 Priprema

Na konsultacijama, definisaćemo će vaše želje i ciljeve.

Protetika se radi na zdravom zubu ,adekvatno izlečenom zubu ojačanog livenom (metalna) ili fiber glass nadogradnja,takodje desni moraju biti sanirane bez znakova infekcije(krvarenje).

Pre postavljanja krunice potrebno je smanjiti i izbrusiti zub sa svih strana da se dobije mesto na koje će se krunica postaviti. Količina zuba koju treba odstraniti zavisi od vrste krunice koja se postavlja.

 Procedura

Ako nedostaje veći deo zuba usled nastanka karijesa, potrebno je nadoknaditi ispunom deo zuba kako bi se krunica mogla lakše i sigurnije namestiti.

Nakon oblikovanja zuba(brušenja), uzima se otisak zuba na osnovu kojeg će se u laboratoriji napraviti odgovarajuća krunica, vodeći računa da boja odgovara okolnim zubima kako bi se postigao što prirodniji izgled.

Dok se ne postavi trajna krunica, izrađuje se privremena koja će zaštiti pripremljeni zub.

Pre postavljanja, stomatolog će proveriti da li odgovara pripremljena krunica bojom i oblikom. Nakon provere, trajno se cementira.

CENA

Cene keramičkih krunica u našoj ordinaciji zavise od nekoliko faktora koji uključuju broj zuba i vrsti materijala od kojeg se izrađuje sama krunica.

Koja je cena keramičkih krunica i mostova te koje su mogućnosti plaćanja možete saznati u našem cenovniku.

Call Now Button