Inleji, Onleji i Overleji

Home / Inleji, Onleji i Overleji

Inlay, Onlay i Overlay su protetske nadoknade za zube.

Koriste se za rekonstrukciju karijesom ili traumom oštećenog zuba, slično kao i uobičajeni ispuni. Odlična su alternativa krunicama onima koji preferiraju minimalno

invazivnu terapiju. Izrađuju se u stomatološkoj laboratoriji, te su bolje rešenje od klasičnih ispuna sa estetske i sa funkcionalne strane.

Opis zahvata

Inlay, Onlay i Overlay su protetski ispuni, a često nazivani i indirektni ispuni (plombe).

Za razliku od klasičnih ispuna koji se rade i modeliraju u ustima, Inlay, Onlay i Overlay se izrađuje u  laboratoriji na osnovu otiska zuba, te se cementiraju u zub.

Ova tri protetska ispuna razlikuju se jedino u veličini.

Inlay se postavlja u sredinu zuba, te nema dodirnih tačaka pri zagrižaju sa zubima suprotne vilice.

Onlay je veći i ispunjava oštećenja zuba gde je potrebno nadograditi i kvržice (krune) zuba, te dolazi u kontakt sa suprotnim zubom pri zagrizu.

Overlay prekriva i unutašnje i spoljašnje delove krune pritom štedeći zubnu supstancu.

Njihova prednost je da bolje prijanjaju uz zub, čvršći i dugotrajniji su od ispuna, te predstavljaju bolje estetsko rešenje tokom vremena zbog postojane boje čime se ne vidi rub u kontaktu sa zubom.

Inlay, Onlay i Overlay tehnika je zahvalnija po tome što se zub treba manje brusiti, te tako maksimalno čuva zdravo zubno tkivo.

Odličan su izbor za velika oštećenja tvrdog zubnog tkiva pogotovo kod endodontski lečenih zuba kao i kod karijesa koji dosežu u prostor između dva zuba ili pri ispunjavanju teško dostupnih mesta, kao i kod ispuna kod kojih ne možemo dobiti prave uslove za klasične
kompozitne ispune.

U poredjenju sa helio plombama:

  • Koriste se umesto velikih plombi
  • Odlican estetski I funkcionalni ucinak
  • Dugotrajnost
  • Odlicno rubno zatvaranje
  • Viša cena

 Kandidati

Inlay, Onlay i Overlay protetski su nadoknade preporučene svima koji imaju oštećenja zubnog tkiva a želeli bi dugotrajnije i kvalitetnije rešenje od klasičnog ispuna(plombe).

Idealni su za rekonstrukciju kontaktnih tačaka između dva zuba, kao i za ispunjavanje teško dostupnih mesta.

Koriste se u slučajevima kada je došlo do većeg oštećenja zubne krunice, gde nema dovoljno zubnoga tkiva za izradu kompozitnog ispuna, a da oštećenje zuba nije toliko veliko da zahteva izradu zubne krunice.

Odličan su izbor i za one koje žele minimalno invazivnu stomatološku terapiju jer ne zahtevaju veliki gubitak zuba, kao što je slučaj kod krunica.

 Procedura

Postavljanje protetskog nadoknade se može odviti u dve posete stomatologu.

Nakon uklanjanja karijesa, stomatolog mora pripremiti zub za izradu otiska. Na osnovu otiska, u stomatološkoj laboratoriji se izrađuje Inlay, Onlay i Overlay koji se kasnije trajno cementira na zubu.

Tokom izrade protetske nadoknade, pacijent će dobiti trenutnu zamenu kako bi se zub zaštitio dok se nadoknade trajno ne cementira pri sledećoj poseti.

Prilikom postavljanja, stomatolog će proveriti da li odgovara pripremljena protetika bojom i oblikom. Nakon provere, Inlay, Onlay ili Overlay se trajno cementer.

U poredjenju sa helio plombama:

  • Koriste se umesto velikih plombi
  • Odlican estetski I funkcionalni ucinak
  • Dugotrajnost
  • Odlicno rubno zatvaranje
  • Viša cena
Call Now Button