Njihova najveća prednost je što omogućavaju da se napokon samouvereno smejete, pričate, jedete i uživate u ostalim svakodnevnim aktivnostima bez razmišljanja o zubu ili zubima koji vam nedostaju.

implanti

Trauma (izbijanje zuba), krvarenje, parodontoza, vađenje zuba i starenje mogu ozbiljno narušiti vaš izgled, ali zubni implantati pozudano su rješenje za vraćanje ljepote osmijeha.

Sta su zubni implanti?

Zubni implantati su nadoknade korena zuba koji se ugrađuju u viličnu kost, kako bi poslužili kao zamena za prirodne korene.

Implantat se sastoji od titanskog jezgra u obliku srafa koji se ugrađuje u viličnu kost na mestu gde nedostaje zub i dela koji prihvata krunu, most ili odvojivu protetsku nadoknadu.

Implantat je napravljen od biokompatibilnog materijala koji srasta s kosti jer ga organizam ne prepoznaje kao strano tijelo

Kada se sve koriste zubni implantati?

Implantati se ne koriste samo kod gubitka jednog zuba, nego I u nedostatku većeg broja zuba.Vrlo uspešno se koriste kod potpuno bezubih vilica, gde mogu biti nosači mosta (4-6 implantata). Mogu poslužiti i kao sidrište potpunih proteza (2-4 implantata), tzv. polufiksni radovi, što osigurava njihovu stabilnost i omogućuje pacijentu ugodnu i sigurnu funkciju.

Osim toga, ugradnja zubnog implantata znatno je bolje rešenje kada nedostaje samo jedan zub u odnosu na sanaciju zuba mostom jer nije potrebno brusiti susedne zdrave zube koji bi bili nosači mosta.

PREDNOSTI ZUBNIH IMPLANTATA

Veštački zub kakvog dobijate implantacijom najbolja je stvar nakon zdravih, prirodnih zubi.

Jak i čvrst, dentalni implantat u potpunosti obnavlja izgubljeni zub. Njegov izgled, osećaj i funkcionalnost se može usporediti s prirodnim zubom.

Ostale opcije (proteze) mogu dovesti do propadanja kostiju te mogu smetati pri jelu, smejanju, govoru i ostalim svakodnevnim aktivnostima.

Napravljeni su da traju.
Uživajte u životu bez brige o vašim zubima! Ne trebate ostajati kod kuće ili se neprijatno osećati u javnosti zato što je vaš osmeh drugačiji. Takođe, ne trebate se bojati da će vas izgubljeni zub ograničavati u zabavi ili da će vam se proteza olabaviti ili ispasti dok pričate, jedete ili se smijete.

Zadržite svoj prirodan oblik lica i osmijeh. Lice bez zuba se može opustiti i dobiti potonuli i tužni izgled. Zubni implantati omogućavaju održavanje prirodnog oblika lica i osmeha.

Zaštitite zdrave kosti. Prazan prostor koji u ustima nastaje gubitkom zuba može uzrokovati dodatne zdravstvene probleme, poput gubitka ili propadanja dela kosti. Kada ne podupire prirodne zube, kost(vilica) propada, gubi na snazi i čvrstoći. Zubni implantat je jedina opcija obnove korena zuba koja održava i podstiče prirodnu kost na stimulaciju rasta kostiju i sprečava njihovo propadanje.

Govorite lako. Prilagođavanje zubnoj protezi često prati muka u izgovoru svakodnevnih reči. To nije slučaj kod dentalnih implantata koji funkcionišu kao prirodni zubi.

Zaštitite svoje zdrave zube. Dentalni implantati umeću se u vilicu, na mesto gdje je bio koren izgubljenog zuba, bez uticaja na zdrave zube. Takođe sprečavaju da se zdravi okolni zubi pomeraju kao što je slučaj kad na mestu izgubljenog zuba ostaje prazno mjesto.

Kandidati

Nedostaje vam jedan ili više zuba? Imate poteškoće pri jedenju ili ne govorite razgovetno zbog nedostatka zuba? Patite zbog neudobnih proteza koje loše prianjaju u vašu vilicu?

Dentalni implantati su rešenje za vas. Potencijalna prepreka može biti količina kosti, odnosno visina koštanog grebena ili nepovoljna struktura kosti. U tom slučaju je potreban dodatni zahvat nadogradnje kosti kako bi se mogla izvesti ugradnja implantata u viličnu kost.

Imperativ je dobra oralna higijena, kao i to da nemate zdravstvenih problema koji mogu ugroziti zarastanje (nekontrolirani dijabetes, kemoterapija nakon tumora i slično).

Nakon konsultacija, dijagnostike uz 3D snimku (ortopan) i pregleda, saznaćete jeste li pogodan kandidat za implantate, te u razgovoru s Vama odrećemo odgovarajuću terapiju.

implanti-kandidati

 Priprema

Neposredno pre ugradnje zubnog implantata potrebno je napraviti kompletan pregled i digitalni ortopan tj. rendgenski snimak obe vilice (ne starije od 6 mjeseci).

Na temelju rendgenskog pregleda ocenićemo kvalitet kosti i anatomiju potporne strukture, nakon koje će se pomno isplanirati vrsta i procedura implantološke terapije.

Kroz razgovor sa stomatologom , upoznaćete se detaljno sa svim fazama ugradnje implantata, a terapiju ćemo uskladiti s postojećim stanjem, željama i očekivanjima klijenta.

Podrazumeva odredjivanje debljine,sirine alveolarnog dela kosti,blizini anatomskih struktura (maksilarni sinus, donjo vilicni zivac) I stanja postojećih zuba.U slučaju da je došlo do prevelikog gubitka kosti moguće je dodavanje veštačke kosti koja bi potpomogla učvršćavanje implanta.

Na osnovu tih parametara se opredeljujemo za tehniku ugradnje I odabir nekih od implantnih sistema: Biohorizons, Nobel Biocare,Straumann.

 Procedura

Zubni (dentalni) implantat se kirurški ugrađuje u kost pod lokalnom anestezijom, stoga je sam postupak vrlo brzo gotov i potpuno bezbolan. Postoji nekoliko koraka ugradnje zubnih implantata , a oni su sljedeći:

  • Prvi korak je izvaditi postojeći zub, ako već nije izvađen i ugradnja implantog srafa.
  • Drugi korak je vreme oporavka od 3 do 6 meseca tokom kojeg dentalni implantat srasta s kosti – to je proces koji se naziva oseointegracija. Tokom zarastanja, ako implantat ima primarnu stabilnost, može se nositi i privremena krunica. Nakon što je okolno koštano tkivo sraslo s implantatom i tako osiguralo stabilan koren za novi zub, na implantat se stavlja gingiva-former koji oblikuje zubno meso za zubni nadomjestak.
  • Treći korak nastupa nedelju do dve kasnije, nakon zarastanja i oblikovanja zubnog mesa, kada se na implantat postavlja krunica,most.
  • Četvrti korak podrazumeva postavljanje keramičke krunice, proteze ili mosta čime osoba dobija vrhunsko funkcionalno, ali i estetsko rešenje.

implanti-procedura

Takodje je moguca imediatna ugradnja implanata koja podrazumeva ugradnja implantata neposredno posle vadjenja zuba.

U kojim slučajevima se radi imediatna ugradnja implanata: u slučaju traumatskog gubitka zuba,frakture korena zuba,parodontopatije(bez gnojnog sadržaja),nemogućnost da se zub izleči kao I da se protetski zbrine.

Prilikom imediatnog najčešće se dodaje veštačka kost koja zajedno sa implantom srasta

 Oporavak

Uopšteno se smatra da jednom kad se implantat postavi, za ispravno povezivanje implantata i vilice potrebno je pravilno održavati oralnu higijenu. Uz pravilnu negu, zubni implantat može ostati na mestu doživotno.

Nakon početnog hirurškog zahvata, neprijatnost bi trebala biti minimalna. Može doći do oticanja desni i lica, kao i manjeg krvarenja i oticanja oko mesta zubnog implantata. U tom slučaju preporučujemo korišćenje hladnih obloga.

Ako je potrebno prepisaćemo vam lekove protiv bolova ili otoka (Dexomen,Brufen,Hemoral forte nikako Andol ili Aspirin jer produžavaju krvarenje). Isti dan nakon ugradnje implantata ne preporučujemo ispirati usta, a nedelju dana nakon zahvata preporučujemo našim klijentima da se suzdrže od pušenja.

U razdoblju od pet do sedam dana nakon zahvata prehrana bi vam trebala biti ograničena na mekanu hranu. Ako imate šavove, naš doktor će vam ih morati ukloniti, no najčešće se upotrebljavaju šavovi koji sami otpadaju pa uklanjanje nije potrebno.

Za postoperativnu higijenu rane potrebno je koristiti izrazito mekane četkice za zube, kao i interdentalne četkice.

Mere opreza
Zapostavljanje oralne higijene glavni je uzrok neuspeha kod postavljanja zubnih implantata te u tom slučaju može doći do infekcije kod implantata i okolnog područja.

U retkim slučajevima može doći do odbacivanja zubnog implantata od strane čeljusti. Razlog često leži u pacijentovom organizmu, zbog čega se može razviti upalni proces.

Takav upalni proces se može lečiti, ali u nekim slučajevima je potrebno implantat izvaditi te nakon vremena oporavka ponoviti implantsko-protetsku terapiju.

most-na-implantima

Most na implantima

krunica-na-implantima

Krunica na implantima