Vizil proteze

Home / Vizil proteze

Izrađuju se kada postoji određeni broj prirodnih zuba u vilici koji omogućavaju pridržavanje proteze.

Preostali zubi moraju biti zdravi i izlečeni, a oštećene zube je potrebno sanirati krunicama i mostom ili u potpunosti izvaditi ako je oštećenje veliko.

Delimična proteza se pričvršćuje na preostale zube kako bi bila stabilnija i mirnija tokom žvakanja i govora, a  time ugodnija za nošenje i manje sklona pomeranju i ispadanju.

Za razliku od potpune proteze kod koje je sila žvakanja na sluznici, delimična proteza opterećenje će preneti na ostale zube i tako rasteretiti sluznicu. Prednost delimične proteze je što može podneti veće sile žvakanja bez iritacije.

parcijalne-proteze

Delimična proteza se sastoji od tela proteze koje je izrađeno od plemenitog materijala (wironit) i kopči (ankera) ili krunica (teleskopa) koji protezu fiksiraju na zube nosače koji su povezani u mostove.

Nekada su se koristile kvačice, ali današnji način fiksiranja kombiniranog rada (ankeri i teleskopi) pruža odlične funkcionalne (nepomeranje prilikom jela) kao i estetske rezultate (veza mostova s protezom je potpuno nevidljiva).

Upotreba proteza se sve više smanjuje, a osobama koje prije nisu bili odgovarajući kandidati za terapiju implantatima, razvoj dentalne medicine i tehnologije omogućuje da danas izaberu dugotrajnije rešenje u vidu implantata.

 

 

Na slici: metalo keramičke krunice nose drikerima vizil protezu.

Call Now Button