Čišćenje kamenca

Home / Čišćenje kamenca

Čišćenje kamenca je veoma bitno jer samo pravilnim održavanjem oralne higijene možemo sačuvati zdravlje svojih zuba te im produžiti vek.
Mekane zubne naslage (zubni plak ili biofilm) u ustima se neprestano stvaraju.
Ako ih ne odstranimo, one se nakupljaju u slojevima i tako postaju opasne za zube i desni.

Velika količina mikroorganizama u ustima je uobičajena.
Tegobe nastaju kada se ti mikroorganizmi u toploj i vlažnoj okolini ubrzano razmnožavaju stvarajući pritom kiseline koje su štetne za zubnu gledj.

Šta je plak, a šta zubni kamenac?

Plak je bezbojna naslaga bakterija koje se neprestano talože na površini zuba.

Nakupine plaka mogu zadržavati nečistoću na zubima, a ujedno su i glavni uzrok problema s desnima.

Borba protiv nakupljanja plaka temelji se na životnoj ispravnoj oralnoj higijeni. Plak se počinje stvarati na zubima 4 do 12 sati nakon pranja zuba, zato je važno prati zube barem dvaput dnevno i redovno ih čistiti zubnim koncem.

Zubni kamenac  je skorena naslaga koja može zadržavati nečistoću na zubima i uzrokovati gubitak boje zuba. Snažno se veže uz zube i mogu ga ukloniti samo stomatolozi.

Zubni kamenac sadrži velike količine bakterija koje proizvode mnoge kiseline, što narušava strukturu cakline zuba i može dovesti do nastanka karijesa.

Podložnost taloženju plaka ili zubnog kamenca na zubima ovisi od pojedinca do pojedinca.

Kako se rešiti zubnog kamenca?

Stvaranje zubnog kamenca nažalost ne možemo sprečiti, ali dobrom oralnom higijenom i redovnim stomatološkim pregledima i pravovremenim odstranjivanjem možemo u velikoj meri držati pod kontrolom i uticati na njegovu brzinu nastajanja.

Kako biste se rešili zubnog kamenca naši stomatolozi preporučuju tretmane čišćenja zuba, gde čišćenje zubnog kamenca i peskarenje igraju najvažniju ulogu.

Čišćenje zubnog kamenca

Čišćenje zubnog kamenca podrazumeva uklanjanje svih naslaga na zubima: kamenac, plak, ali i pigmentacije od hrane i pušenja.

Iako je ovo vrlo često terapijski postupak, možemo ga svrstati u preventivne metode.

Jednom kada je formiran zubni kamenac, nije ga moguće otkloniti uobičajenim, redovnim metodama oralne higijene, već je za to potrebna intervencija stomatologa.

Sam tretman uklanjanja zubnog kamenca uključuje upotrebu raznih instrumenata ili alata koji omekšavaju i uklanjaju naslage sa zubi.

Čišćenje zubnih naslaga se obično izvodi bez potrebe za lokalnim anestetikom i ubraja se u bezbolne metode. Prilikom tretmana se može javiti osjetljivost, ali samo na pojedinim područjima koja su u blizini vrata zuba.

Ako se ne održava redovna profesionalna higijena, kamenac i plak mogu dovesti do ozbiljnijih bolesti gingive: gingivitisa i parodontitisa, i do gubitka zuba.
Osim odstranjivanja zubnog kamenca bitno je kasnije ispolirati zube kako bi površina bila glatka i samim time manje podložna za stvaranje kamenca.

Peskarenje

Peskarenje je jedna od tehnika čišćenja zuba.

Izvodi se uz pomoć aparata koji pod pritiskom izbacuje sitna mikroabrazivna zrnca peska raspršena u vodi koja uspešno uklanjaju  naslage i pigmenate sa zuba, vraćajući im prirodnu boju i sjaj.

Peskarenje zuba se odnosi na uklanjanje žutih i tamnih mrlja na zubima nastalih usled učestalog konzumiranja cigareta, kafe, čajeva i drugih tamno obojenih pića koji dugoročno ostavljaju mrlje na zubima.

Postupak je potpuno bezbolan, a klijenti mogu birati između nekoliko okusa pijeska (čokolada, višnja, mentol itd.). Svakako je prije pjeskarenja potrebno ukloniti zubni kamenac kako bi se dobili najbolji rezultati.

Pjeskarenje se ne provodi ako je prisutno krvarenje, znakovi upaljene gingive ili u slučaju uznapredovanog parodontitisa.

peskarenje

Prednosti pjeskarenja:

  • Glatki i blistavi zubi
  • Efekt izbijeljenih zuba
  • Uklanjanje i najtvrdokornijih nečistoća
  • Znatno manje nakupljanje nečistoća na zube nakon tretmana
Call Now Button